Aranytoll pályázat

Különvélemény

Majszolnál valami egészségeset olvasás közben?

Aranycsillogás - Koktél Ruha Kecskemét

A kerti tó rejtélye

2011.05.22. 20:28 :: Aranytoll

 Zarai Zoé - A kerti tó rejtélye

 

 

Gödöllő fölött nem sokkal, a gyönyörű kúriát - amit Vlado, az orosz milliomos vásárolt meg nemrégiben – sokan látogatták, turisták és környékbeliek egyaránt. A keleti szárny mindenki előtt nyitva állt és a szivarszoba pedig egyfajta billiárd teremnek lett átalakítva.

 

2010. januárjában vette meg az orosz gyáros a kúriát és kezdte meg a munkálatokat. Teljesen helyre akarta állítani, minden egy az egyben a régi időket idézte. Egy évet szánt a felújításokra.

 

Került fürdőszoba a kastélyba, valódi márványból készítve és aranyozott csapokkal természetesen, beköttette a folyóvizet is (diszkréten elrejtve). Csodálatos harmónia uralkodott itt bent az épületben és a kertben is. Csak a kerti tóval nem mentek semmire.... A kerti tó – kívánni valót hagyott maga után.

 

Szergej, a kertész magyar volt, már itt született. Édesanyja még csak a saját anyanyelvén, oroszul beszélt hozzá, így mindkét nyelvet, az oroszt és a magyart is tökéletesen bírta. Ahogy telt múlt az idő, egyre elkeseredettebb kűzdelmet vívott a kerti tóval. A szökőkút – kis csobogó az tavacska oldalágán – időről-időre felmondta a szolgálatot. Hol a szivattyú romlott el (pedig a legmodernebb Oase szivattyú volt, automata) hol a telepített halak döglöttek meg egyik napról a másikra. Naphalak, aranyhalak – mind. Állítólag hibás volt a tömítés és valamiféle vegyi anyag került a kerti tó vizébe.

A tó rapszodikusan algásodott. Egyik nap algaírtás volt – másik nap sötét és visszataszító nyálkás lett a víz. Vegyszeres algaírtás után a kerti tó algásabb volt, mint bármikor máskor.

 

Szergej már az állását kezdte félteni, Vladó az orosz egyébként is hirtelen haragú ember volt, a kertész pedig nem egy pótolhatatlan pozíció. Egyik este éppen a Zóna Borozóban kesergett Szergej a barátainak, amikor a pult mellől a sánta Mejjer lépett hozzá:

  • Semmi baja a te tavadnak – vágott közbe Mejjer.

  • Mit értesz te ehhez, öcsém?

  • Jobban értek hozzá, mint hinnéd. Semmi baja a tónak, csak békén kell hagyni és rózsákkal kell teleültetni a kis szigetet a közepén.

 

Hitte is meg nem is Szergej a tanácsot, de arra gondolt, hogy egy próbát megér – hátha valami népi bölcsesség ez az egész. Másnap első dolga volt, hogy 10 vörös és 10 sárga rózsatövet telepített a kerti tó közepén álló szigetre. Szépen elrendezte és várt...

 

Nem kellett soká várnia. Egy hét sem tellett bele, a kerti tó tisztább lett mint valaha, a halak (naphalak, aranyhalak és kis békák) új életre keltek. Az illata egyenesen mesés lett a tónak a szökőkút (a kis csobogó) pedig tökéletesen működött.

 

….......................................................................

 

Göd-Somlyó Kurir - 1925. márczius 25 – Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

 

Rejtély a Grófságban – gyilkosság vagy szerelemféltés?

 

„… Eltűnt a kastély úrnője. A gróf hét nap hét éjjel tűvé tette az uradalmi bírtok minden zegét-zugát, mindhiába. Festetics Zoé – t utoljára a nagy estély idején látták, szeretett rózsáihoz ment ki a kertbe, hogy szokásos esti sétáját rója le a kerti tó körül. Eltűntnek nyilvánították a rendőrség lezárta a nyomozást. A gróf Ausztriába távozott.”

Szólj hozzá!

Címkék: kert rózsa kerti szökőkút szivattyú

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytoll.blog.hu/api/trackback/id/tr562924510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása