Aranytoll pályázat

Különvélemény

Majszolnál valami egészségeset olvasás közben?

Aranycsillogás - Koktél Ruha Kecskemét

WEBDesign Partnerünk

2013.04.03. 17:43 :: Aranytoll

Web Design and Social Media Marketing Dubai

Design Dubai, webdesign and social media development, software solutions.

Szólj hozzá!

Címkék: webdesign social media marketing webdesign dubai

A kerti tó rejtélye

2011.05.22. 20:28 :: Aranytoll

 Zarai Zoé - A kerti tó rejtélye

 

 

Gödöllő fölött nem sokkal, a gyönyörű kúriát - amit Vlado, az orosz milliomos vásárolt meg nemrégiben – sokan látogatták, turisták és környékbeliek egyaránt. A keleti szárny mindenki előtt nyitva állt és a szivarszoba pedig egyfajta billiárd teremnek lett átalakítva.

 

2010. januárjában vette meg az orosz gyáros a kúriát és kezdte meg a munkálatokat. Teljesen helyre akarta állítani, minden egy az egyben a régi időket idézte. Egy évet szánt a felújításokra.

 

Került fürdőszoba a kastélyba, valódi márványból készítve és aranyozott csapokkal természetesen, beköttette a folyóvizet is (diszkréten elrejtve). Csodálatos harmónia uralkodott itt bent az épületben és a kertben is. Csak a kerti tóval nem mentek semmire.... A kerti tó – kívánni valót hagyott maga után.

 

Szergej, a kertész magyar volt, már itt született. Édesanyja még csak a saját anyanyelvén, oroszul beszélt hozzá, így mindkét nyelvet, az oroszt és a magyart is tökéletesen bírta. Ahogy telt múlt az idő, egyre elkeseredettebb kűzdelmet vívott a kerti tóval. A szökőkút – kis csobogó az tavacska oldalágán – időről-időre felmondta a szolgálatot. Hol a szivattyú romlott el (pedig a legmodernebb Oase szivattyú volt, automata) hol a telepített halak döglöttek meg egyik napról a másikra. Naphalak, aranyhalak – mind. Állítólag hibás volt a tömítés és valamiféle vegyi anyag került a kerti tó vizébe.

A tó rapszodikusan algásodott. Egyik nap algaírtás volt – másik nap sötét és visszataszító nyálkás lett a víz. Vegyszeres algaírtás után a kerti tó algásabb volt, mint bármikor máskor.

 

Szergej már az állását kezdte félteni, Vladó az orosz egyébként is hirtelen haragú ember volt, a kertész pedig nem egy pótolhatatlan pozíció. Egyik este éppen a Zóna Borozóban kesergett Szergej a barátainak, amikor a pult mellől a sánta Mejjer lépett hozzá:

 • Semmi baja a te tavadnak – vágott közbe Mejjer.

 • Mit értesz te ehhez, öcsém?

 • Jobban értek hozzá, mint hinnéd. Semmi baja a tónak, csak békén kell hagyni és rózsákkal kell teleültetni a kis szigetet a közepén.

 

Hitte is meg nem is Szergej a tanácsot, de arra gondolt, hogy egy próbát megér – hátha valami népi bölcsesség ez az egész. Másnap első dolga volt, hogy 10 vörös és 10 sárga rózsatövet telepített a kerti tó közepén álló szigetre. Szépen elrendezte és várt...

 

Nem kellett soká várnia. Egy hét sem tellett bele, a kerti tó tisztább lett mint valaha, a halak (naphalak, aranyhalak és kis békák) új életre keltek. Az illata egyenesen mesés lett a tónak a szökőkút (a kis csobogó) pedig tökéletesen működött.

 

….......................................................................

 

Göd-Somlyó Kurir - 1925. márczius 25 – Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

 

Rejtély a Grófságban – gyilkosság vagy szerelemféltés?

 

„… Eltűnt a kastély úrnője. A gróf hét nap hét éjjel tűvé tette az uradalmi bírtok minden zegét-zugát, mindhiába. Festetics Zoé – t utoljára a nagy estély idején látták, szeretett rózsáihoz ment ki a kertbe, hogy szokásos esti sétáját rója le a kerti tó körül. Eltűntnek nyilvánították a rendőrség lezárta a nyomozást. A gróf Ausztriába távozott.”

Szólj hozzá!

Címkék: kert rózsa kerti szökőkút szivattyú

Császár József: Vizsgálat

2011.05.15. 18:17 :: Aranytoll

 Vizsgálat

 
Egyik alkalommal aprócska faszilánk ment a szemembe, így a szemészeti ügyeleten kötöttem ki feleségem kíséretében.
Az adatok felvétele után a doktornő leültetett egy székre az olvasótáblával szemben.
Mondott egy számot, hogy attól lefelé olvassam a többit. Azt meg is találtam, és mint a jó diák, hangosan és gyorsan végigolvastam az oszlopot. Nagyon elégedett voltam magammal és a szememmel is, bár igaz, az nagyon fájt, de megnyugodtam, hogy jól látok.
Gondolataimból az zökkentett ki, amikor a doktornő felkért, hogy olvassak újra. Megtettem. Ekkor jött a váratlan kérdés: van magának szemüvege? Közöltem, hogy nincs. Ezután a következő párbeszéd játszódott le közöttünk:
-Legyen szíves, olvassa újra!
Elolvastam.
-Mondja, maga egyáltalán nem hord szemüveget?
-Nincs szemüvegem, anélkül is nagyon jól látok.
-Sosem volt?
-Nem soha.
-Olvassa már el még egyszer figyelmesen!
Olvastam, bár kicsit elbizonytalanodva. Sejtettem, hogy itt valami nincs teljesen rendjén. De már hallom is a kérdést:
-Soha nem is volt szemüvege? Egyáltalán: lát maga?
-Látok - mondtam, de most már nem voltam ebben olyan biztos, mint még néhány perccel azelőtt. Hirtelen körülnéztem. Ott ült az egyik sarokban a feleségem, ott volt a falon a tábla betűkkel, számokkal, és ott állt mellettem a doktornő, aki igen furcsán méregetett. A helyzet tragikomikus volt. Itt vagyok én, egy ember, aki megvakult, és mégis lát.
Hallottam ismét a felszólítást – olyan volt mintha egy mélykútból jött volna:
-Kérem, olvassa újra!
Hosszú, kínos csend következett. Csak néztem a táblát, amelyen még mindig ugyanazok a számok sorakoztak egymás alatt. Újra hallottam a most már tétova felszólítást:
-Olvassa már el ismét!
Teljesen tanácstalanul ültem, bámultam a táblát, a szemem fájt, és hallgattam. Egyszer csak a tábla legfelső sorára tévedt a tekintetem. Ott volt a keresett szám, és ott volt a tábla közepén húzott vízszintes vonal alatt is, az utolsó oszlopban. Én mindig innen olvastam, lefelé egészen az alsó legkisebb számig.

Szólj hozzá!

Kovács Ágnes:Hűtlenség

2008.04.23. 00:12 :: Aranytoll

Az egész úgy kezdődött, hogy ő hasonlított Rá.
Egyetem – öt napos örökkévalóság minden héten, távol Tőle. Éppen ezen tűnődött az előadáson, amikor észrevette őt. Furcsa, hogy eddig nem tűnt fel a hasonlóság, pedig már régóta koptathatják együtt a padokat. Talán másfelé ült eddig, azt se vette észre, hogy egyáltalán létezik.

1 komment

Fenyvesi Zsófia: Nyers dalú jelen

2008.04.21. 17:08 :: Aranytoll

Ragyogó napsütés köszöntötte aznap is a tájat. A tavaszi levegőtől bódult pillangók lelkesen repdesték körül a réten átvágó Bimbót, a tehenet. Víg dalolását tovavitte a lágy szellő, s épp távoli nagynénje körül jártak a gondolatai, mikor meglátott egy feszengve álldogáló idegen tehenet.

Szólj hozzá!

J. Simon Aranka: Állásinterjú

2008.04.20. 14:39 :: Aranytoll

  Az áporodott, porszagú levegő azonnal megcsapta az ápolt, konszolidált külsejű nő orrát, amikor a helyiségbe lépett. Fintorogva, kritikus pillantással mérte föl a lepusztult várótermet. Sokan voltak odabent. „Tökéletes díszlet a felgyorsult, atomizált, sikerorientált világ hálójában vergődő szerencsétlenek drámájához”, állapította meg rezignáltan.

Ülőhely után kutatott a szemével.

Szólj hozzá!

Szalay Sándor - A KÁDBÓL

2008.04.16. 16:27 :: Aranytoll

 
A kádban fekszem. Arra gondolok, hogy nem mozdulok többet. Hogy megpróbálok nem mozdulni többet. Ha mozdulok, abból baj lehet. A megmozdulás csak az elős lépcső. Ha mozdulok, a végén munkát fogok keresni. Pedig azt nem szabad. Még nem. Elmondom, miért.

Szólj hozzá!

Szalay Sándor: A szárnyak működtek

2008.04.15. 21:03 :: Aranytoll

 
 
A szakállas férfi megpróbálta becsukni az ajtót, de a nyurga gyorsabb volt, a lábfejét a résbe csúsztatta.
 • Ezt nevezhetjük hűvös fogadtatásnak. Be sem invitálsz?
 • Ha nem muszáj, akkor nem.
 • Azt hiszem, muszáj lesz. Ha kell, egész éjszaka itt állok. Tudod, hogy megteszem.
 • Tudom – mondta a szakállas férfi, és beengedte a kései látogatót.
 • Így mindjárt más – a nyurga csuromvizes esőkabátját a kanapéra hajította.
 • Ne dobáld szét a holmidat – mondta a házigazda, és a kabátot a padlóra lökte.
 • Lazulj el egy kicsit – válaszolta a másik, és lehuppant a fotelbe.
 • Ez az én tévénéző fotelom – a szakállas a vendége fölé tornyosult.

Szólj hozzá!

K. József :Szerelem gesztenyehulláskor

2008.04.14. 17:57 :: Aranytoll

 
(Az örök témára)

Avagy megvágott az ír, hát írok róla.
 
 
 
 
 
1990 őszét nem vérrel karcoltuk be a történelemkönyvekbe. Még épp hogy csak lehunyta legforróbb sugarait a nyár, amely életem talán legjobbja volt, rég elmúlt már. Kellemes szeptember eleji sulikezdés, de nem nekem. Még jó. Én melózni mentem egy régi típusú gyárba, gondoltam egy évet kibírok, aztán meglátjuk. Albérletem is lett, fajintos, új társasházban, modern beállítottságú házinénivel, nem egy házsártos némber, mint az a másik hely, ahonnan ezerrel húztam el. Első hét letelt a gimi és a vakáció után, kemény meló, egész nap csak a lefárasztás, tényleges produktív tevékenység szinte ohne. Na de a kora reggeli kelések! Inkább lettem volna gályarab, gondoltam akkoriban. Szal, hétvégére usgyi haza a szülőkhöz kajálni. Meg magnózni, jó hangosan. Az albérlet ugyibár nem saját, megalkuvások tömkelege. De azért jó társaság volt ott. Fősulis srác aki egészen komoly próbált lenni elsős létére, pipázott, mint annó tán Arany János. Vagy a másik, Laca bácsi, aki minden délután másfél órán át mesélt képtelenebbnél elképesztőbb perverz és bizarr, földre döntős vicceket, ömlött belőle alapjáraton.

Szólj hozzá!

Szeifert Natália írása - HOGYAZVANE?

2008.04.14. 16:03 :: Aranytoll

Hogy az van-e most, hogy épp tetten értem magam? -kérdezi Sebi.
Ébredés a maszatos vonatablak mellett, le-lecsukló fejjel, valahanyadszor. Semmi allegorikus nincs az egészben, pedig szeretné. Hajnal van, szürke, mint a másnapok általában.
Nem kérdezi ezt fennhangon, ilyesmit csak otthon, ha egyedül. Ez a kérdés egyébként sem fennhangos. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy reggel borotválkozás előtt belenéz a tükörbe, és akkor esetleg megkérdezi, de (persze) csak úgy, hogy nem mozog közben a szája. Esetleg borotválkozás helyett.

Szólj hozzá!

Boltos Gyula : Majdnem novellák – Egy kis erotika

2008.04.14. 01:12 :: Aranytoll

Nem tudta hogy kezdettől fogva nézem.
Ahogy belép a fürdőszobába , ahogy sikkesen megszabadul utolsó falatnyi ruhadarabjaitól , majd kinyitva a csapot , lábujjhegyre állva be-be nyúlkál a víz alá , kis sikkantásokkal , amíg a kellő hőfokot el nem éri a víz.
Gyönyörű volt .
Ő volt a NŐ , így nagybetűkkel .
A hirtelen támadt gőzön keresztül is áttetszett tökéletes , alabástrom testének kontúrja . Az csak hab volt a tortán , amikor énekelt is a zuhany alatt. Kedves csilingelő hangja , mint madárdalolás , betöltötte a kis helyiséget. Egész lénye boldogságot sugárzott , bizonyítékul arra , hogy milyen szép is az élet , ha az ember olyan kis apróságoknak is tud örülni , mint a zuhanyozás .

Szólj hozzá!

J. Simon Aranka: Nászút

2008.04.14. 00:48 :: Aranytoll

 
A kora-tavaszi, váratlanul érkező meleg még késő délután is a szabadba csalogatta az embereket. Az alkony-bíborba öltözött utcákat és tereket kellemes, zsongító hangulat lengte be.
Még ebben a nyüzsgő, zsibvásárt idéző miliőben is feltűnt – nem egyszerűen csak megjelent, hanem a szó legkonkrétabb értelmében feltűnt – a fiatal pár. A sugárzóan szép, karcsú nő és jóképű párja szerelmesen összeölelkezve sétáltak. Mintha még a fák ágain keresztül becsurgó napfény is felizzott volna, amikor hozzájuk ért. Olyan idilli képet nyújtottak, hogy nem akadt a járókelők közül egy sem, aki ne felejtette volna rajtuk a pillantását.

Szólj hozzá!

M. Péter írása - Történet a boldogságról

2008.04.14. 00:28 :: Aranytoll

                                   

 

 A történet és szereplői mind-mind az élet szülöttei. A valósággal való bármiféle egybeesés törvényszerű.


Írni akarok.  Fogom a tollat, nézem a papírt.
 
 
Eszembe jut. 
Nevetett.

1 komment

Grafogirl - Boldog sokszög (T. Gabriella írása)

2008.04.13. 23:56 :: Aranytoll


 

 

Nem hív! Itt várok már másfél órája a nyavalyás telefonjára. Miért csinálja ezt velem? Mindjárt megérkezik Gyula, és akkor már nem beszélhetek. Biztos a nője miatt, otthon van a csaj és ezért nem hív. Még mindig együtt van azzal a rondasággal. De akkor miért mondja, hogy engem szeret? Miért nem szakítanak már? Utálom magam, hogy már fél éve csak várok arra, hogy együtt legyünk, mint két igazi szerelmes. Nekem ez nem megy! Titokban, mindig csak lopva találkozunk. Gyula nem sejt semmit, ekkora idiótát! De azért kedves fiú és oda van értem. Végülis vele is boldog lehetnék. Van egy jó lakása, meg az állása is oké, sőt több pénzt keres, mint Attila és a tenyerén hordoz, egyszerűen imád engem! Igen, ha Attila nem szakít azzal a nővel, akkor szülök Gyulának egy gyereket! Nem fogok várni életem végéig. Igen, igen! Felhívom és megmondom neki. Nem érdekel, mióta él együtt ezzel a penészvirággal, meg az sem, hogy a csajnak most szűnik meg a munkája. Mindig van valami, amiért várunk! De mire? Felhívom és megmondom neki! Vagy én, vagy maradjon a hülye csajával. Nem! Még várok 10 percet, ha addig nem hív, megcsörgetem. Nem tudom… vagy inkább …? Na jó megkérdezem Zsut.

1 komment