Aranytoll pályázat

Különvélemény

Majszolnál valami egészségeset olvasás közben?

Aranycsillogás - Koktél Ruha Kecskemét

Szeifert Natália írása - HOGYAZVANE?

2008.04.14. 16:03 :: Aranytoll

Hogy az van-e most, hogy épp tetten értem magam? -kérdezi Sebi.
Ébredés a maszatos vonatablak mellett, le-lecsukló fejjel, valahanyadszor. Semmi allegorikus nincs az egészben, pedig szeretné. Hajnal van, szürke, mint a másnapok általában.
Nem kérdezi ezt fennhangon, ilyesmit csak otthon, ha egyedül. Ez a kérdés egyébként sem fennhangos. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy reggel borotválkozás előtt belenéz a tükörbe, és akkor esetleg megkérdezi, de (persze) csak úgy, hogy nem mozog közben a szája. Esetleg borotválkozás helyett.
Ha sötétebb földdarab mellett suhan, még a tükörképe is látszik az ablakban. Nem lehet elkapni, mert mire megnézné, pont valami világoshoz érnek, ahol nem tükröződik. Addig is csak úgy halványan, ahogy a maszat.
Úgy kell majd tenni, mintha valahol máshol lett volna, és ez a legkiakasztóbb az egész rohadt helyzetben, ebben a szerencsétlen, baromi lassan eszmélő hajnalodásban.
Ébredés Kati mellett. Baromság az élettől, hogy ő is Kati. És otthon meg várja a_Kati. Egy darab nő, és egy darab feleség. Sebi számára a néven kívül semmi közös nincs bennük. Nem tűnik közösnek semmi. Sebin kívül.
Ébredés Kati mellett, édes elalvás utáni heveny szívroham, amiatt, hogy elalvás. Hogy a_Katit fel kell hívni, most azonnal, valamit mondani neki. Mosdatlan szájjal, az jut eszébe, hogy még gyakorlatilag Kati nyálával a szájában. Hívja. Az utolsó kettő nemfogadott a mobilon, az a_Kati. Némi részvét, sok igazi sajnálattal: Ne haragudj mondja a_Katinak elborozgattuk az időt, itt aludtam a Tominál, nagyon későn vettem észre, hogy hívtál.
Közben Kati alszik. Kati valószínűleg alszik, de az biztos, hogy úgy tesz. Kati valószínűleg úgy tesz, mintha aludna, és mindent tisztán hall.
Viszont a_Kati biztosan aludt, a telefoncsörgésre ébredt, szinte azonnal felvette. Rekedten, fáradtan vette fel, és azt mondta, hogy rendben. Ezt szokta mondani, ez az ő szava. Hogy rendben.
Sebi arra gondol, hogy a Keletiben majd vesz neki a kedvenc bonbonjából, hazafelé menet. Meg valamit a gyerekeknek. Bárcsak már ott tartana.
Szorongatja valahol a torka és a mellkasa közt az a tudat, hogy mindjárt kifakad ez a nap, akkor gyorsulnak fel az órák, amikor beszalad vele a szerelvény a Keletibe, pontosabban már Kelenföldnél és akkor nincs megállás, teljes erőből vasárnap. Mindjárt dél, ezt fogja érezni hazáig, hogy mindjárt dél, és hát ilyen nincs, hogy ebédre kell hazaérni vasárnap, hogy mi a büdös francér' nem bírt eljönni az éjfélivel, rohadtélet.
Ahogy a gondolatai előrerohannak, úgy ver egyre gyorsabban a szíve, érzi, hogy nem szabad. Kiüríteni kell most a koponyát. Feláll, egyedül van a fülkében. Hajnali járat, magányosok szellemvasútja. Megpróbálja lehúzni a vonatablakot. Gyengébb most, mint gondolta. Kibilleg a folyosóra, homlokát a huzatba mártja, és felvillan a reggel első igazi napsugara, és hálaisten, hogy nem esik, mint tegnap. Valahonnan onnan kell kezdeni úgyis minden nap, hogy miből lesz itt erő a végéig.
Társasjáték-szerű a vonatút hazáig. Lehunyod a szemed, egy körből kimaradsz.
Sebi lehunyja a szemét. Lehuny. Sötét, vörös. Kinyit. Nyirkos, vad, fehér. Lehuny. A pillavégek szőkék. De csak a végek. Kati szereti ezt. Kati megcsókolja a szemhéját, ráleheli azt a csókot, attól alszik el. És Kati az ágyban, Kati arca a párnán, Kati melle, mell a szájban, hús és nyál, és hús újra, keményen és markolhatóan. Sebi majdnem összegörnyed a folyosón, ahogy az ágyéktáji fájdalmas bizsergés útnak indul, de ki kell nyitnia a szemét. Jóregge'! A kalauz elveszi a jegyet, a farzsebből kiszedett, meggyűrt, pontosabban inverz segg formájúra gyűrődött jegyet, ráfirkant. Jó utat!
Kelenföld, hét óra, negyvenkét perc. Robban. A másodpercek egymást taposva folynak össze. Sziszegés, megálló, lassú újrahajrá, a célegyenesben váltóra vár a gép, ideget tép
Nyolc óra, három perc, Keleti pályaudvar:
egyest vagy hatost kell dobni, hogy továbbmehess.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytoll.blog.hu/api/trackback/id/tr35425252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása